Vinttikoirille on fiksua kasata oma ensiapupakkaus
Vinttikoiralle ensiapupakkaus?
Vuosien saatossa olen oppinut, että kaikenlaista voi tapahtua nopeiden koirien kanssa touhuillessa, niin arjessa kuin harrastuksissa. Tämän vuoksi olenkin kasannut erilliseen laatikkoon ensiapupakkauksen koiriani varten, joka löytyy kotoa käden ulottuvilta ja on helppo napata mukaan autoon, kun lähdetään reissuun. HoundOn valikoimasta ei ainakaan vielä löydy omaa ensiapupakkausta, mutta ajattelin, että tämä artikkeli saattaisi olla hyödyllinen näin kesän kynnyksellä vinttikoiraharrastajille!
Meidän oma, vuosien saatossa muovautunut pakkauksemme sisältää kaikille koirille tarpeelliset valmisteet
- akuutin ripulin hoitoon (Tuotteita on huikean paljon erilaisia saatavilla reseptivapaasti, mutta meidän valinta on yleensä tablettimuotoinen, koska ne säilyvät paremmin ja pidempään. Tämän hetken suosikki on FaunaPharman Dia-Tab.)
- oksettamiseen (Vetyperoksidi 3%)
- ummetukseen (parafiiniöljy)
- haavojen puhdistamiseen (kirvelemätön puhdistusaine esim. Sanocyn, Asept, Septidin, Betadine – joka tosin värjää)
- lyhytvaikutteinen kortisoni hyönteisten aiheuttamaan allergiseen reaktioon (Kyypakkaus)
- hunaja- tai pihkapohjainen haavavoide (esim. Vetramil tai Abilar)
- hiilitabletteja (koiralle syötettynä sitoo itseensä myrkyllisiä aineita elimistöstä, Carbo Medicinalis)
Lisäksi pakkauksessa on
- muutamia erikokoisia ruiskuja (edellä mainittujen tuotteiden annosteluun, avuksi putsaukseen ym.)
- sidetarpeita (rullavanua, joustavaa sideharsoa ja itseensä kiinnittyvää sidettä tassusiteen tekoon tai haavan sitomiseen)
- harsotaitoksia (haavojen hoitoon)
- punkkipihdit
- kuituteippiä sekä vahvempaa kangasteippiä (esim. Micropore ja Leukoplast avuksi sidoksiin)
- kynsisakset
- tavalliset sakset (siteiden, teippien ym. katkaisemiseen)
- lämpöpeitto eli niin kutsuttu avaruuslakana (ehkäisee ruumiinlämmön laskua liian alhaiseksi)
- suojakäsineitä
- Cayennepippurijauhetta (verenvuodon tyrehdyttämiseen, ei kirvele haavassa - makuhermoissa kyllä. Eli vältä joutumista suuhun!)
Etenkin vinttikoirien näkökulmasta meidän pakkaukseen on lisätty myös pikakylmäpakkauksia pari kappaletta, jotka ovat kertakäyttöisiä. Nämä pakkaukset ovat siitä hyviä, ettei mukana tarvitse kuljettaa pakasteita sitä varten, JOS jotain sattuisi (vielä ei olla onneksi itse tarvittu). Pakkaukset aktivoituvat, kun niiden sisällä oleva pussi rikotaan ja ne säilyvät kylmänä tämän jälkeen noin 30 minuuttia. Jos tällaista pakkausta joutuu käyttämään esimerkiksi lihasvamman yhteydessä, kannattaa muistaa, ettei pakkausta saa laittaa suoraan iholle, vaan väliin on laitettava esimeriksi pyyhe/paita tai muu kangas, joka on ulottuvilla. Kylmähoito ensiapuna on kuitenkin suotavaa ja se hillitsee vaurioalueella olevaa verenvuotoa kudoksessa. Muista antaa kylmähoitoa jaksoittain esimerkiksi 10 minuuttia kylmää, 10 minuuttia taukoa ja sitten taas 10 minuuttia kylmää. Seuraa kuitenkin myös ihon lämpötilaa, ettei paleltumaa pääse syntymään.
Myös jonkinlaisia lastoitusvälineitä kannattaa yrittää mahduttaa ensiapupakkaukseen mukaan. Koepaikalla eläinlääkärillä pitäisi tähänkin tarkoitukseen ensiapu löytyä, mutta joskus vahinko voi käydä muualla reissussa ja eläinlääkäriin voi olla pitkä matka. Lastaksi käy mikä tahansa kovemmasta materiaalista valmistettu pidemmän mallinen kappale, esimerkiksi jämäkkä viivoitin tai muu vastaava. Pienimmille roduille jopa jäätelötikuista yhteen teipattu lasta. Vain mielikuvitus on oikeastaan tähän rajana, kunhan ottaa huomioon koiran kokoluokan.
Yksi tärkeimmistä ensiavuista on myös nuolemisen estäminen. Toisilla siihen tarkoitukseen riittää, että vaikkapa haava peitetään esimerkiksi sukalla, hihalla tai lahkeella. Toiset taas riisuvat suojaukset pois hyvin nopeasti. Omat koiramme ovat tottuneita kuonokopan käyttäjiä, joten meillä mukana pyörii aina muutamia koppia, jotka tarvittaessa laitetaan päähän nuolemista estämään. Isompien rotujen kennelkoppavalikoimasta löytyy myös suojatumpi versio, niin pienillä rei'illä, ettei kieli pääse livahtamaan kopan ulkopuolelle. Myös whippetkokoiseen koppaan löytyy nyt erillinen kiinnitettävä suoja. Toki nuolemisen estoon löytyy perinteisemmätkin konstit, kuten muovinen kauluri (joka tosin usein on pitkäkaulaisilla ja pitkäkuonoisilla koirilla myös viriteltävä käyttöön sopivaksi) sekä kaulalle laitettava puhallettava kauluri (joka ei myöskään usein pidättele pitkää kuonoa ja kieltä pois vaurioalueelta).
Muista myös, että käyttöohjeet tuotteille on hyvä olla saatavilla heti, jolloin hätätilanteessa ei tarvitse etsiä vastauksia annostuksiin esimerkiksi internetistä!
Turvallista kesää toivotellen,
Anne Naukkarinen