Ostoskori

HoundOn - tarina yrityksen takana

HoundOn - tarina yrityksen takana

HoundOn - miten tähän on tultu ja millainen matka on ollut. Pääset tutustumaan tarkemmin kauppiaan taustoihin vinttikoirien maailmassa.

HoundOn verkkokauppa avattiin 27.2.2021. Tästä tulee kuluneeksi pian vuosi!

Tämä etappi sai minut pohtimaan miten tähän on tultu ja millainen matka on ollut. Samalla pääset tutustumaan hieman tarkemmin taustaani vinttikoirien maailmassa.

 

Kun peruskoulussa piti tehdä päätöksiä seuraavien opiskelujen suhteen, harhailin uuden ja mielenkiintoisen sekä tuttujen ja ehkä turvallisten valintojen välillä. Uskalsin lopulta kuitenkin laittaa ensimmäiseksi vaihtoehdoksi luonnonvara-alan opinnot. Muistan kuinka istuimme koulun salissa kuuntelemassa esitystä siitä, kuinka peruskoulunsa päättävät ovat jakautumassa jatko-opiskeluihin. Muita lukuja en muista, mutta luonnonvara-alan oli laittanut koko kaupungissa ykkösvaihtoehdoksi 2 oppilasta eli minä ja toisessa koulussa opiskeleva kaverini. Tämä sai mieleni hetkeksi hämmentymään ja pohdin, että olenkohan tekemässä elämäni mokan, koska poikkean niin vahvasti valtavirrasta. Samalla kuitenkin ajattelin, että viihdyn paremmin käytännön työssä ja eläimet olivat ainoa harrastus mikä oli pysynyt läpi elämän, eikä mikään pidätellyt kotipaikkakunnallakaan. Pääsykokeiden jälkeen opiskelupaikka oli myönnetty ja muutto Pohjois-Savoon oli edessä. Siihen maailman aikaan oli mahdollista suorittaa maatalousalan perustutkinnon loppuosan kanssa osittain yhtäaikaa pieneläinhoitajan ammattitutkinto (nyk. klinikkaeläintenhoitaja), joka oli ollut opiskelujeni päämäärä hakuvaiheesta saakka. Nämä onnistuivat kätevästi saman oppilaitoksen alaisuudessa Iisalmessa.

Tällaiselle paljasjalkaiselle kaupungin taajaman kasvatille oli edessä paljon uutta opittavaa, aina traktorilla ajamisesta lehmien lypsämiseen. Teinille herääminen aamunavetalle klo 04:45 olivat myös joskus hieman haasteellisia. Mutta en vaihtaisi niitäkään kokemuksia pois!

Kun opinnot etenivät, piti tehdä esitelmiä ja portfolioita muunmuassa koira- ja kissaroduista sekä muista pieneläimistä. Suuri Koirarotukirja (kirjoittaja Bruce Fogle) kuvauksineen whippetistä sai minut ensimmäisen kerran tarttumaan rotuun tarkemmin. Täytyi ottaa selvää, oliko kirjan kuvailut rodusta paikkaansa pitävät, koska rotuhan vaikutti täydelliseltä itselleni! Eikä tarvinnut kauas mennä, kun Iisalmen naapurista Kiuruvedeltä löytyi whippetkasvattaja. Vuonna 2003 tapasimme Sanna Wågin (kennel Tiger’s Chaos) ja whippetien kanssa ensimmäisen kerran ja siitähän tämä vinttikoiraharrastus on sitten edennyt. Välihuomautuksena ja hauskana sattumana täytyy todeta, että tuossa samaisessa koirakirjassa on myös toinen oma rotuni, unkarinvinttikoira, samalla sivulla whippetin kanssa!

 

Vuonna 2005 alkoi viimeinen opiskeluvuoteni ja vihdoin avautui mahdollisuus omalle whippetille. Sannan kanssa olimme jo ystävystyneet ja mieleinen yhdistelmäkin oli suunnitteilla. Vappuna 2005 unelmani vihdoin toteutui ja se pieni odotettu puikkonokka muutti luokseni. Olin kulkenut jo ilman omaa vinttikoiraa Sannan mukana näyttelyissä sekä maastojuoksukokeissa, joten oli mahtavaa päästä harrastamaan ihan omankin whippetin kanssa. Valmistuin pieneläinhoitajaksi vielä samana vuonna ja jäin samantien harjoittelupaikkaani eläinklinikalle Jyväskylään töihin. Olen työskennellyt valmistumisestani lähtien muutamalla eri eläinklinikalla Jyväskylän alueella sekä muutaman vuoden myös Äänekosken puolella. Nykyisessä työpaikassani olen viihtynyt jo vuodesta 2010.

Toinen whippetini saapui niinikään Sannalta vuonna 2007. Kesällä 2008 vanhempi whippetini lunasti paikan EMM-joukkueeseen yhdessä kahden muun Tiger’s Chaos whippetnartun kanssa. EM-maastot järjestettiin Ruotsissa Husbyn kylässä. Sanna lainasi meille retkeilyautonsa ja heinäkuussa suuntasimme edustusreissulle mieheni ja ”Kaaos-tiimin” narttujen kanssa. Hieno kokemus uudelle harrastajalle laajentaa näkemystä lajista myös Suomen rajojen ulkopuolelle!

Tuon reissun jälkeen pääsimme muuttamaan tänne Laukaan Vehniän kylälle ja saimme koirille vihdoin oman aidatun pihankin. Tässä vaiheessa astui vahvemmin ajatuksiin isomman vinttikoirarodun hankkiminen. Lopulta valinta unkarinvinttikoirasta oli melkoisen selvä, koska harrastukset käsittivät sekä näyttelyt että juoksulajit ja vahtivietistäkään ei olisi syrjemmässä haittaa. Lehtisen Ninalta (kennel Avenina’s) löytyikin meille täydellinen narttupentu, joka kotiutui alkuvuodesta 2009.

Menimme mieheni kanssa naimisiin saman vuoden keväällä. Ajankohta piti olla ennen koekauden alkua, jotta voidaan harrastaa vapaasti! Oli muuten hieno ja aurinkoinen huhtikuinen päivä, tarkeni hyvin ulkoilla jopa t-paidassa. :-D Näiden juhlien jälkeen saimme puolestaan hääkutsun Tšekkiin, ajankohtana elokuun alku. Mikä sattuma tämä olikaan, sillä edeltävänä viikonloppuna heinäkuun lopulla järjestettäisiin EM-maastot samassa maassa! Näin ollen häämatkamme suuntautui Tšekkiin, nappasimme koiramme reissuun mukaan ja ajelimme pakettiautolla turisteiksi maastokokeeseen ja sieltä sitten pitkän kaavan kautta hääjuhliin. Mainio matka road trip-hengellä!

 

Vuonna 2010 suoritin Suomen Kennelliiton kasvattajakurssin ja anoin kasvattajanimen Primada. Whippetpentueita on syntynyt kaksi, vuosina 2011 sekä 2014 ja unkarinvinttikoirapentue vuonna 2012. Kasvatustyöni ei valitettavasti ole edennyt toivotulla tavalla, etenkin unkarilaisissa terveysasiat menivät niin myttyyn kuin ne oikeastaan voivat mennä. Vaikkakin pentue oli muutoin täynnä mahtavia, liki täydellisiä koirayksilöitä, joiden kanssa sain kokea myös harrastusrintamalla unohtumattomia kokemuksia. Niistä päällimmäisenä mielessä kotiin jääneiden sisarusten kaksoisvoitto SM-maastoissa 2014, edustuspaikka EM-ratajoukkueseen 2014 ja kasvattien tuplavoitto myös EM-maastoissa Helsingissä 2015. En uskaltanut edes unelmoida moisista kokemuksista, mutta ne on nyt tallennettu syvälle hyvien muistojen lokeroon talteen! Toivon, että minulla on vielä joskus rohkeutta aloittaa alusta.

Työni eläinklinikalla sekä harrastukset vinttikoirien parissa ovat poikineet vuosien varrella myös jatko-opintoja tukemaan toisiaan. Suoritin urheilukoirahierojan diplomi-tutkinnon 2010 (tuolloin ei vielä ollut omaa ammattitutkintoa koirahierontaan olemassa), DOBO® -koulutusohjaajapätevyyden 2013, yrittäjän ammattitutkinnon sekä koirien jäsenkorjauskurssin 2021.

Vuonna 2020 sai alkukipinän HoundOn – Vinttikoirien oma kauppa! Alkusysäys lähti omasta tarpeesta ja intohimosta tätä hienoa roturyhmää kohtaan! Voisinko vielä saada yhdistettyä enemmän työtä ja harrastusta? Vaikka ensimmäinen ajatus lähti omasta tarpeesta, haluan kuunnella myös kanssaharrastajien toiveita & tarpeita ja kasata kaivattuja tuotteita helposti jokaisen saataville, saman katon alle. Olen vilpittömästi kiitollinen lämpimästä vastaanotosta ja tämän ensimmäisen toimintavuoden aikana tapahtuneista kohtaamisista, niin asiakkaiden kuin yhteistyökumppaneiden kanssa! Intoa ja halukkuutta kehittymiseen ja tarjonnan laajentamiseen löytyy. Palautteet ja ideat ovat aina tervetulleita!

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi