Ostoskori

Treenaa kropalle tukea!

Treenaa kropalle tukea!

Syvien lihasten eli tuki-/ryhtilihasten treeniä koiralle ja omistajalle

Talvi on taas tulossa ja monilla vinttikoiralajeja harrastavilla koirilla on käynnistynyt lepokausi. Loppuvuodesta aletaan kuitenkin rakentamaan jo uutta kuntohuippua seuraavan vuoden koitoksia varten ja talvi saattaa toisinaan hankaloittaa ulkona suoritettavia treenejä ja koiralle saattaa kertyä myös liikaa virtaa. Vuonna 2013 tutustuin tarkemmin DOBO® -koulutusohjaajakurssilla syvien lihasten eli tuki-/ryhtilihasten harjoittamiseen, josta hyötyvät sekä koirat että omistajat! Mistä siis on kyse?

DOBO®
DOBO on rekisteröity tuotenimi ja markkinointi- / koulutustarkoituksessa nimeä saa käyttää vain DOBO-koulutusohjaajakurssin läpäissyt henkilö. Kun puhutaan DOBOsta, se sisältää kestovoimaharjoittelua, kehonhallintaa ja koordinaatioharjoitteita koiralle sekä ohjaajalle. Mikäli treenataan vain koiraa, ei voida puhua enää DOBOsta. Suomalaisilla on lähtökohtaisesti melko heikko lihaskunto, selkä-, niska- ja hartiakipuja jne. Kiireinen elämäntyyli vaikuttaa monilla päivien sisältöön. Koiranomistajilla on usein kuitenkin jonkin verran aerobista kuntoa, koska koirat viedään kuitenkin lenkille. Voidakseen hyvin ja kivuttomasti ihmisen vartalo tarvitsee voimakkaan tuen ihan jo senkin takia, että vietämme suuren osan päivästä pystyasennossa. Syvien lihasten eli tukilihasten puute tekee esimerkiksi istumatyöläisten asennosta kumaran. Koirille on puolestaan tyypillistä liikkua mahdollisimman energiaa säästävästi luonnostaan, mutta kun niiltä aletaan vaatia erilaisia fyysisiä suoritteita eri harrastuslajien varjolla, ongelmia saattaa olla luvassa. Heikot syvät lihakset ja puutteet koordinaatiossa altistavat koiran raajat erityiselle rasitukselle sekä liialliselle kuormitukselle. Pahimmassa tapauksessa koira menettää kehonsa hallinnan liikkeen aikana ja loukkaantuu. Pienimmillään saadaan positiivisia muutoksia koiran ryhtiin ja yleisolemukseen. DOBOilemalla voidaan siis vaikuttaa sekä koiran että ohjaajan hyvinvointiin.

DOBO-HARJOITTELU
DOBO-harjoitukset tehdään pääasiassa munanmuotoista palloa tai ilmatäytteistä tasapainotyynyä apuna käyttäen. Lisäksi harjoituksia voi tehdä puolipalloja apuna käyttäen. Koiraa ei koskaan pakoteta mihinkään liikkeisiin vaan liikkeet tehdään koiran ehdoilla ja onnistumisista palkiten. Lajissa on kolmenlaisia liikkeitä; koiran tekemiä, ohjaajan tekemiä sekä yhdessä tehtäviä. Mikäli koiralla on jokin trauma (murtuma, lihasvamma tms.), rakenteellinen ongelma, liikkumista rajoittava ongelma tai mikä tahansa epänormaali tila / sairaus, on syytä konsultoida eläinlääkäriä, eläinfysioterapeuttia tai vastaavaa ammattilaista ennen harjoittelun aloittamista. DOBO-pallo valitaan vähintään 10cm korkeampana kuin koiran säkäkorkeus on. Pitkärunkoisille koirille valitaan suhteessa vieläkin suurempi pallo. Jos olet kahden pallon välillä, kannattaa valita suurempi. Pallot on valmistettu paksummasta materiaalista kuin ihmisten pallot, joten ne kestävät 400kg painoa sekä koiran kynnet, mutta eivät hampaita eli DOBO-pallo ei ole koiran lelu. Mikäli palloon tulee reikä / viilto, se ei räjähdä vaan tyhjenee hitaasti.

DOBO-treenamisen perussääntöjä ovat:
- aloitetaan aina lämmittelyllä
- tehdään myös liikeratojen avauksia, pujotteluja, pyörimisiä
- koiraa ei saa pakottaa, vaan houkutellaan herkuilla tms., naksutintakin voi käyttää apuna jos koira on siihen opetettu
- palloa on AINA tuettava koiran ollessa sen päällä
- koiran on päästävä halutessaan pois pallolta
- liikkeet tehdään aina molempiin suuntiin, jotta vältytään toispuoleisilta ongelmilta
- treenaaminen on lopetettava mikäli koira osoittaa väsymyksen merkkejä (jää makaamaan pallolle, ei halua pallolle, ei enää keskity) - treenien aikana sekä niiden jälkeen koiralle on tarjottava vettä

Maltti on valttia! Treeniohjelmaan kuuluu olennaisena osana taukoja. Aloitteleva koira on tunnin aikana maksimissaan 15min. pallolla. Monet koirat myös innostuvat lajista niin paljon, että treenin on hyvä sisältää myös ns. luopimisharjoituksia. Mikäli haluat treenata useamman koiran kanssa samalla kertaa, voit vaihtaa koiraa treeniohjelman lomassa, jolloin toinen koira pääsee huilaamaan.

DOBOn vaikutukset koiraan
- kehittävät keskittymiskykyä
- kehittävät ketteryyttä, tasapainoa, kehon hallintaa
- vahvistavat syvää lihaksistoa, ryhti paranee
- auttavat venyttämään ja poistamaan mahdollisia lihajännityksiä
- lisää aineenvaihduntaa
- parantaa suhdetta ohjaajaan

DOBOn vaikutukset ohjaajaan
- kehittävät lihasvoimaa (kiinteyttävät, vahvistavat lihaksia, lisää lihaskestävyyttä)
- lisää kehon joustavuutta
- kehittää tasapainoa ja koordinaatiokykyä
- ryhti paranee, keskikehon syvät lihakset vahvistuvat
- kehon hallinta paranee
- harjoitukset ovat hauskoja!
- parantaa suhdetta koiraan

Ehdin vetää ohjattuja DOBO-treenejä muutaman vuoden ajan koulutusohjaajakurssin jälkeen, kunnes uudet perheenjäsenet ilmoittivat tulostaan. Nämä harjoitteet tosin auttoivat osaltaan palautumistani kaksosraskauden jälkeen ja sain samalla nuoret koirat väsytettyä treenien lomassa!

Harjoittelun tueksi on julkaistu myös kirja; DOBO - Koiran kanssa kuntoon (kirjoittanut lajin kehittäjä Camilla Peura nyk. Leijona). Kirja on 189-sivuinen ja siinä on runsaasti hyvin kuvattuja harjoitusohjeita, joiden vaikeus- ja kuormitustaso vaihtelee. Lisäksi kirjassa on myös valmiita treenisuunnitelmia. Kirjan suomenkielinen painos on taidettu myydä loppuun, mutta saatat löytää sen kirjastosta lainattavaksi!

DOBO-tarvikkeita löydät koulutustarvike.fi -verkkokaupasta


Iloa treeneihinne toivottaa HoundOn kauppias Anne Naukkarinen (DOBO-koulutusohjaaja)

(Kirjoituksen lähteenä DOBO-koulutusohjaajakurssin materiaali)

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi